,

Motivatia proprie – navigand prin viata profesionala – o confesiune personala

Ca persoana care detine o afacere mica rolul meu le cuprinde pe toate cele necesare functionarii acesteia in parametri normali…mai putin cel de contabil/a si client, desigur : )). Daca si tu esti intr-o realitate similara (si nu numai pana la urma), te invit sa citesti mai departe.

Prin prisma tuturor rolurilor pe care le indeplinesc (nu atat de consecvent, spre exemplu, pe cat le spun clientilor mei ca la randul lor cu afacerile proprii ar trebui sa fie si cu singuranta non-traditionala/non-conventionala in abordarea generala precum in cazul alegerii ordinii celor ce sunt de facut intr-o zi) ma simt mai puternic (si constient) influentata de sezonalitatea motivatiei proprii. Mai ales in aceste perioade inteleg mai clar cum toate aspectele vietii se intrepatrund, atat la bine cat si la mai putin bine.

Reusesc, de regula, relativ usor sa-mi mentin tonusul mental si spiritual pe masura ce accept (prin multa introspectie si „decojire” cu compasiune si rabdare, foaie cu foaie, a substraturilor personale) ca felul meu de a functiona e unic (asa cum cred ca e al fiecaruia dintre noi). De asemenea, cred ca toate formulele de dezvoltare, gestionare si imbunatatire personala (prin asta si profesionala) studiate, cercetate si argumentate in toate felurile logice (in intelegerea generala acceptata ca fiind logic) sunt cel mult piese dintr-un puzzle 3D si, de multe ori, nu dintr-un ansamblu general care va oferi claritatea cautata si AHA-urile piatra de hotar, ci, mai degraba, dintr-un indicator modest, o mica borna personala. Adun aceste piese de puzzle de-a lungul timpului doar ca sa realizez ca afinitatea catre ele e manifestata, mai exact, catre o anumita trasatura comuna a lor si de fapt aceasta, odata remarcata, reprezinta indicele care ma reda drumului ales, in continua ajustare.

Intrucat observ lucrurile in felul acesta (cel putin in aceasta etapa) am constatat ca prefer sa „mestec” in privat toate informatiile ce vin spre mine (ca le caut constient sau nu) in prima faza si abia apoi, daca nu avansez in a ma convinge singura, mai ales in perioadele „cetoase”, solicit ajutor (sfaturi) extern.

Piesele de puzzle pe care eu le colectez cand simt ca nu am claritate (se zice de altfel ca asta ar fi, de fapt, lipsa de motivatie) nici macar in privinta primului pas de facut, cel care ar trebui sa fie cel mai simplu, cel mai aproape, ori simt ca nimic nu functioneaza (chestiune generata, in cazul meu, de asteptarile fixe autoimpuse si nevoia de control – alta forma de frica sau nesiguranta, aparent), ori pur si simplu ma simt atat de rasunator de coplesita incat sunt aproape paralizata in ceata, sunt de 5 feluri: carti, podcasturi, timpul de cafea si foarte scurt journaling, activitatea fizica (cu foarte greu impusa, dar o mica victorie personala ce se aduna la bilele albe in favoarea mea) si meditatiile ghidate sau muzica.

Carti

Citesc 6-7 carti in paralel (fiecare are creionul ei – unul cu radiera: )) ), fara promisiuni sau consecventa (am multe zile la rand cand nu citesc nimic si renunt fara remuscari la cele care nu m-au atras din primele 30 de pagini), de feluri diferite, pentru momente de zi diferite: de dezvoltare personala in prima parte a zilei, de specializare cu invatare activa la mijlocul zilei, si, pe seara sau/noaptea, memorii, filozofice, psihologice, beletristica si ezoterice/mai inspre misticism.

Dintre cele recent citite, asa cum am recomandat-o si prietenelor mele de am innebunit-o pe una dintre ele : D, o mentionez si aici caci o consider de real ajutor, mai ales cand simti ca e cazul sa schimbi ceva radical.

Este usor de citit si, desi nu ma asteptam sa aiba vreun impact, recunosc ca e o piesa de puzzle eficienta.

Viata in armonie. 21 de intrebari pentru a-ti activa intuitia si a-ti gasi propriul scop in viata de Liz Roberta

viata-in-armonie-21-de-intrebari-pentru-a-ti-activa-intuitia-si-a-ti-gasi-propriul-scop-in-viata

Podcasturi

Urmaresc in mare parte creatorii si inlesnitorii de continut specific din afara tarii. Printre cei care au evoluat in multi ani de practica si rabdare este Lewis Howes. Are multe episoade interesante cu invitati dintre cei mai apreciati inclusiv Dr Joe Dispenza, insa cele care mi-au oferit suport (desi nu au legatura directa cu activitatea mea profesionala), recent, sunt:

si

Desigur sunt multe canale cu multe interviuri inspirationale si e bine sa alegi sa vizualizezi ce e pe frecventa ta.

Personal prefer genul de dialoguri care nu vin la pachet cu sloganuri de tipul „asta e calea mai buna”, „asta e cel mai important lucru”, „asta se stie cu siguranta” sau energie de om prea hotarat : )) samd. Daca e ceva dovedit peste masura de cand omu’ s-a observat pe sine, e ca nimic nu e atat de sigur si nici permanent. Interviurile de mai sus vin cu multe „s-a observat”, „in opinia mea” si „cred ca…”.

Timpul de cafea si foarte scurt journaling

Eu sunt fan cafea (si de ceva ani de cafea de specialitate) astfel ca timpul meu cu mine implica de multe ori cafeaua preferata. Mi-am impus, oricat de agitata sau lipsita de activitate (uneori asta e partea mai greu de gestionat) este ziua de lucru, sa imi rezerv macar 30 minute pentru acest obicei care-mi creeaza placere. De asemenea, imi ocazioneaza si scrierea in jurnalul personal (e mult spus jurnal…poate mai degraba o agenda personala doar cu notite personale) a 3 chestiuni.

De curand am aflat o metoda scurta, pe care o simt in sincron cu etapa in care sunt momentan, de a scrie in agenda personala – acel foarte scurt journaling (nu practic journaling in versiunea mai lunga desi am inteles ca este foarte eficient). Metoda, in cazul celor de la care am aflat, este orala, in dialog (partenerii de cuplu isi spun, pe rand, cele 3 chestiuni de mai jos, la fiecare inceput de zi). Eu am ales sa le scriu datand si ziua (in unele zile nu scriu nimic si daca mentionez si ziua tin un soi de scor personal in sens pozitiv, care ma incurajeaza sa continui activitatea). De multe ori nu e la inceput de zi.

Cele 3 chestiuni pe care le notez sunt simtite mai mult, decat gandite logic. Asadar, notez, aproape in fiecare zi (abia de cateva luni doar) astfel:

  • 3 lucruri pentru care am recunostinta (chiar si faptul ca am posibilitatea de a lua pauza in care pot sa scriu treaba asta)
  • 3 lucruri care ma entuziasmeaza (indiferent ca e ceva ce fac des sau rar)
  • 3 lucruri pe care le manifestez (chiar si ceva ce pare imposibil de atins – macar imi dau seama ca poate e ceva ce ma saboteaza gandindu-ma la marele obiectiv si incep lucrul cu mine de acolo)

Sunt mai mereu diferite insa vei observa ca, pe masura ce notezi (daca alegi sa faci astfel) anumite mentiuni se repeta, ceea ce merita observat mai departe.

Activitatea fizica

E o chestiune pe cat de discutata in spatiile publice pe atat de personala, cred eu.

Are cu siguranta efecte pozitive asupra sanatatii generale, in conditiile in care exista ghizi profesionisti pentru a nu ocaziona raniri sau alte tipuri de traume fizice, desigur. Exista de asemenea si efecte fizice pozitive vizbile pe termen lung, insa, personal nu pot fi un ambasador convins.

M-am urnit foarte greu si am facut-o doar dupa ce anumite blocaje psihologice din alte planuri au fost lamurite. Chiar si dupa ce am ales sa merg la orele de training/clasele organizate sau plimbarile mai lungi si alerte (si am facut-o chiar si cand imi parea cel mai potrivit sa renunt), singurul lucru care mi-a influentat pozitiv starea a fost ca nu mi-am prilejuit o alta auto-dezamagire.

In timp se aduna piesele de puzzle si, tocmai in zilele mai nasoale, am realizat ca deconectarea ocazionata de activitatea fizica duce la insusi restartul motivatiei de care am nevoie, declansat de surse neasteptate – o gluma auzita, o privire surprinsa etc – mici click-uri cu semnificatie personala.

Recunosc ca, de cele mai multe ori (daca nu chiar intotdeauna : ))) ), nu m-am simtit euforica ori supermotivata dupa o ora de sport/mers altert…ba dimpotriva, toate mi se pareau mai intunecate fiind si obosita fizic. Insa bine ca e de scurta durata senzatia (trece in mare parte dupa un dus) si putinele bile albe pe care le aveam in favoarea mea cresc in numar doar prin insasi hotararea de a intra pe usa salii de sport.

Meditatiile ghidate sau muzica

Nu rezonez cu meditatiile lungi in intelegerea generala, concentrate doar pe respiratie (cel putin nu acum) insa stiu ce efecte profunde si absolut uimitoare are, practicate consecvent. Totusi, am descoperit ca, mai ales cand am nevoie de claritate, meditatiile ghidate cu vizualizare, de aprox. 20-30 de minute, facute in liniste, inainte de culcare, ma ajuta sa „curat” ceva…nu pot spune clar exact ce, doar ca sentimentul de usuratate si pacea cu care imi incep ziua sunt cu siguranta prezente.

Una dintre cele de care am avut nevoie la inceput de an si m-a ajutat este aceasta:

De asemenea, pentru a ma ajuta sa generez si sa-mi mentin linistea mai ales cand adorm, „scanez” sa imi dau seama ce tip de muzica este in acord cu mine sa ascult. Aleg fie cele de relaxare, cele cu anumite frecvente ce ajuta in avea un somn odihnitor ori ceva linistitor din arealul clasic sau lista de preferate, precum e intregul album Enigma MCMXC. Sunt nenumarate dovezi de toate tipurile care sustin in acord total ca a asculta muzica calitativa (versuri si linii melodice care incurajeaza dezvoltarea personala si introspectiile pozitive) este mai mult decat benefic ori esential. Asadar, asigura-te ca nu trece o zi fara sa alegi sa asculti muzica benefica mintii tale si sufletului tau…chiar si in cele mai aglomerate sau nesatisfacatoare zile.

Sper sa te inspire macar o mica parte din ce am scris.

Foto credit freepik.com

Daca doresti sa afli si despre alte produse, cursuri sau materiale gratuite pe care le public aici, te poti abona la Newsletter-ul meu. In felul acesta te voi tine la curent.

Distribuie
Cosul Tau
Cos de Cumparaturi Cosul Tau e Gol