Cat de lung ar trebuie sa fie un articol?

Cat de lung ar trebui sa fie un articol?

Ne verificam in mod constant telefoanele in dorinta de fi la curent cu ultimele noutati, astfel ca timpul mediu in care acordam atentie s-a diminuat odata cu dezvoltarea modalitatilor de comunicare si acces la informatie. Sunt multi oameni care au recunoscut ca dependenta de telefon ii face hiperactivi si le tulbura concentrarea.

De curand, in urma unui studiu realizat in Canada, in care au fost intervievati 2000 de participanti si li s-a analizat activitatea creierului altor 112 folosind electroencefalograma, cercetatorii au concluzionat cu impartirea nivelului de atentie in 3 categorii: sustinuta (atentia este sustinuta pe perioade mai lungi si in timpul activitatilor repetate), selectiva (atentia este mentinuta in ciuda factorilor de distragere a acesteia) si alternanta (atentia poate fi indreptata catre sarcini diferite).

Descoperirile indica ca timpul mediu de atentie este, in prezent, de 8 secunde. In anul 2000, in perioada in care revolutia mobile era la inceput, timpul mediu era de 12 secunde.

In realitatea digitala actuala, in care prezenta online a unei afaceri este vitala pentru aceasta, continutul promovat devine, in multe cazuri, motorul ei.

De ce sa scrii pe blog?

Blogging nu este un concept nou. Mai mult, sunt numeroase pareri care indica ca a scrie pe blog nu mai este o tehnica atat de utila, ca este cumva desueta. De fapt, ceea ce s-a schimbat este intregul context online. S-au dezvoltat multe medii de socializare, aplicatiile mobile si, cel mai important, devine din ce in ce mai complexa formula de a atrage trafic pe website.

Adevarul este ca, pentru o afacere ce vrea sa fie prezenta online, relevanta si sa atraga potentiali clienti, blogging-ul este una dintre cele mai eficiente tehnici de a atinge obiectivele stabilite.

Business blogging reprezinta o unealta eficace in dezvoltarea afacerii intrucat creeaza urmatoarele premise:

 • La un loc cu o strategie buna de marketing in social media, blogging-ul directioneaza mai mult trafic pe website, unde, odata captata atentia, vizitatorii se pot transforma in potentiali clienti ori parteneri;
 • Prin blogging se asigura crearea paginilor noi in website si, cu SEO on-page aplicat corect, website-ul va ramane relevant pentru motoarele de cautare, rezultand intr-o pozitionare din ce in ce mai buna in rezultatele de cautare;
 • A scrie pe blog cu regularitate pe subiecte din aria de activitate in care se gaseste afacerea, umanizeaza brand-ul, dand cititorului senzatia de familiaritate. Totodata, articolele de tip studiu, transmit faptul ca afacerea se regaseste printre expertii din industrie.

Tipuri de continut

Exista numeroase tipuri de continut ce poate fi publicat pe blog, precum: ghid web, info-grafic, imagini sau video, studiu de caz, articol de tip “Cum sa…”, ilustratii, webinar, interviuri, opinii, stiri, comunicate de presa, sondaje, vlog, samd. Pe oricare il alegeti este important sa faca parte din strategia de marketing, sa aiba un scop clar definit.

Spre exemplu, ghid-urile web sau e-book-urile gratuite se prezinta pe o pagina special creata (landing page) si se ofera,de regula, in schimbul adresei de e-mail pentru a mari baza de date folosita in campaniile de e-mailing. Nici una nici cealalta nu trebuie, insa, abuzate. Chiar daca obiectivul oferirii un ghid web gratuit este acela de a colecta adrese de e-mail, acest lucru nu presupune ca informatiile transmise nu trebuie sa aiba valoarea pentru cititor. Dimpotriva! Este esential ca toate tipurile de postari create sa fie valoroase pentru publicul tinta. In caz contrar, senzatia traita de cititor va fi de neincredere si dezamagire si cu siguranta nu va reveni pe website.

Asadar, cate cuvinte trebuie sa aiba un articol?

Odata stabilita strategia de content marketing e bine sa se aiba in vedere si lungimea materialelor publicate. Totusi, acest factor este relevant doar daca continutul este calitativ, atat prin originalitatea scrierii cat si prin respectarea criteriilor SEO – folosirea cuvintelor cheie, a subtitlurilor, a link-urilor de calitate etc.

Nu demult lungimea medie a unei postari pe blog era de 600-700 de cuvinte, insa pe masura ce formulele de indexare au devenit mai complexe si conceptul de optimizare pentru motoarele de cautare s-a dezvoltat, un material atat de scurt nu ajuta. S-a facut si un studiu pentru a a afla legatura intre articolele lungi si distribuirile in social media a carui rezultate indica ca cele care au intre 3000 si 10 000 de cuvinte sunt cel mai distribuite. Totusi, alte cercetari au relevat ca postarile rezultate in prima pagina au in medie 1800 de cuvinte.

Specialistii in domeniu spun ca, de regula, un vizitator pe pagina web citeste aproximativ 20% din continut – il scaneaza mai mult. In aceste conditii, un articol mai lung este de preferat intrucat poate fi mai usor de partajat in blocuri folosind imaginile si subtitlurile.

Neil Patel, specialist marketing, indica ca numarul optim de cuvinte intr-un articol este diferit in functie de domeniul de activitate, dupa cum urmeaza:

 • FinTech – 2000 – 2150 cuvinte
 • Finante – 2100 – 2500 cuvinte
 • Industrial – 1700 – 1900 cuvinte
 • Vanzari – 2500 – 2700 cuvinte
 • Retail – 1500 – 1700 cuvinte
 • Imobiliare – 1800 – 1900 cuvinte
 • Home&Garden – 1100 – 1200 cuvinte
 • Tech – 800 – 1000 cuvinte
 • Marketing/Advertising – 2500 – 3000 cuvinte
 • Medical – 2000 – 2150 cuvinte
 • Fashion – 800 – 950 cuvinte
 • HR – 900 – 1000 cuvinte
 • Food – 1400 – 1900 cuvinte
 • Travel – 1500 – 1850 cuvinte

In concluzie, toate aceste elemente precum lungimea articolelor, calitatea lor, frecventa postarilor, calitatea SEO si corelarea cu obiectivele de marketing, creeaza premisele succesului unei afaceri in mediul online. Ignorarea necesitatii unui plan bun de content marketing nu mai este un risc pe care vi-l puteti asuma.

Bonus:

Pentru SEO in website-ul pe WordPress va recomand plugin-ul Yoast si pentru a afla cum sa scrieti un titlu care sa atraga puteti merge aici.

PS. Pentru a va face o idee cat de lung este un articol lung 😊 tineti cont ca acesta are doar 964.

Surse – www.neilpatel.com, www.hubspot.com, www.moz.com 

Foto credit www.freepik.com

Daca doresti sa citesti si alte materiale pe care le scriu si le public aici, te poti abona la Newsletter-ul meu. In felul acesta te voi tine la curent.

Distribuie
Cosul Tau
Cos de Cumparaturi Cosul Tau e Gol